Letölthető változat (pdf)

A DDR Pályaíjász Bajnokság célja

 • Versenyzési lehetőség biztosítása az íjászok számára,
 • Felkészülési lehetőség a GP és OB versenyekre,
 • Versenyszervezési tapasztalat megszerzése az egyesületek számára,
 • A DDR bajnoki címek elnyerése.

Jellege

-    A bajnokság a World Archery pályaíjász szabályzata és a Magyar Terem- és Pályaíjász Versenyszabályzat aktuálisan érvényes verziója alapján zajlik, régiós módosításokkal, amit ez a versenyszabályzat tartalmaz.

A DDR Pályaíjász Bajnokság rendezői

 • A bajnokság a Dél-Dunántúli Régió kiírása alapján zajlik, versenyei a tagegyesületei által kerülnek megrendezésre.
 • A DDR Pályaíjász Bajnokság Versenybizottsága a DDR vezetősége.

Helyszínek, időpontok

 1. Celőke - Paks - 2017. május 27. (szombat)
 2. SegŐsdi HÍE - Segesd - 2017. július 2. (vasárnap)
 3. Boronkai HÍE - Marcali - 2017. október 1. (vasárnap)

Korosztályok, nevezési díjak

 • Veterán: 50. életév feletti - 3.500.-
 • Felnőtt: 21-49 év közötti - 3.500.-
 • Ifjúsági: 18-20 év közötti - 2.500.-
 • Kadet: 15-17 év közötti - 2.000.-
 • Serdülő: 13-14 év között - 1.500.-
 • Gyermek: 12 év és alatta - 1.500.-

Díjazás

 • Régiós Bajnok az lehet, aki tagja bármilyen MÍSZ tagegyesületnek. Mindhárom versenyen részt vesz, melyeken legalább két alkalommal eléri a kategóriája II. osztályú minősítési szintjét.
 • A versenyeken elért helyezésért járó pontok (1. helyezett 10 pont, 2. helyezett 9 pont, 3. helyezett 8 pont, ..., 10. helyezett 1 pont) összege adja a végeredményt.

Kategóriák felszerelése

Az olimpiai (O), csigás (C) és barebow (BB) kategóriák World Archery Pályaíjász Versenyszabályzat (Book 3. ), illetve World Archery Terep és 3D Versenyszabályzat (Book 4.), míg a vadászcsigás (HU), vadászreflex (TR-RB), longbow (TR-LB) és primitív íj-lovasíj (PB-HB) kategóriák a HDH-IAA 3D szabályzat szerint kerülnek kialakításra, melyek a következők

O (olimpiai)

22.1.1. Tetszőleges típusú íj, amennyiben az a céllövő íjászatban használt „céllövő” íj fogalmának megfelel, amely részeit tekintve egy markolattal ellátott középrészből (nem átlövő típusú), és két rugalmas karból áll (reflex karok), és amelynek mindkét csúcsán húrakasztók, valamint az ideg vezetésére és rögzítésére alkalmas hornyok vannak kialakítva. Az íj felajzásához az egyetlen ideg két végén lévő füleket beakasztjuk a karok csúcsain lévő húrakasztókba, s az ideget a hornyokba rögzítve, az íj felajzottnak tekintendő. Lövés közben, az egyik kéz a markolatot tartja, miközben a másik kéz az ideget kihúzza, s oldja.

22.1.1.1. Többszínű fényezéssel ellátott középrészek s márkajelzések a felső s alsó karok belső oldalán, vagy a középrészen megengedettek.

22.1.1.2. Hátsó merevítéssel ellátott középrész használata engedélyezett, kivéve, hogy az nem érintkezhet folyamatosan a versenyző kezével, vagy csuklójával. 

22.1.2. Az ideg tetszőleges számú szálból állhat.

22.1.2.1.  Az ideg különböző színű idegszálakból állhat, s a célnak megfelelően kiválasztott anyagból készülhet. Rendelkezhet középbandázzsal, könnyítésül a húzókéz számára, valamint egy göbbel, amely egy további segédgöbbel, segédbandázzsal egészíthető ki, a vessző nockjának az idegen lévő pontos beillesztését elősegítendő, amennyiben szükséges, egy vagy két segédgöb helyezhető fel az idegre. Az ideg két végén található füleket a karok csúcsain lévő húrakasztóba akasztva, s az ideget a hornyokba rögzítve, az íjat felajzottnak tekintjük. További kiegészítő rögzítési pont engedélyezett az idegen, úgy mint, az ajakgöb, vagy az orrgöb. Azonban, ezek az idegen lévő segédletek nem kerülhetnek a versenyző látóterébe teljes kihúzáskor. Az ideg nem alakítható ki olyan módon, hogy az a célzást megkönnyítse, úgy mint, az nézőke („peep”) használata, jelzések, vagy bármilyen más segédeszköz.

22.1.3. Kifutó, ami állítható típusú:

22.1.3.1. Bármilyen, állítható típusú, támasztógombos, nyomópontos vagy nyomólemezes kialakítású engedélyezett, de ennek feltétele, hogy nem lehet elektromos, vagy elektronikus működésű egyik sem, s nem nyújthat a célzáshoz további segítséget.  A feltámasztási pont nem helyezhető 4 cm-nél hátrébb (belül), az íjmarkolat legmélyebb pontjától, torkától („pivot point”). 

22.1.4. Egy húzáshossz jelző (kattintó – „clicker”), hangjelzéses, és/vagy vizuális típusú használata engedélyezett, de tilos az elektromos, vagy elektronikus szerkezetű segédlet használata.  
    
22.1.5. Irányzék használata a célzáshoz megengedett, de kizárólag egy eszközt szabad az íjra szerelni. 

22.1.5.1. Nem foglalhat magába prizmát vagy lencsét, vagy bármilyen más nagyító eszközt, vízszintező, elektromos vagy elektronikus eszköz sem engedélyezett, valamint, egyetlen célzótüskével rendelkezhet. 

22.1.5.2. A célkör vagy céltüske (cső, gombostű, vagy bármilyen egyéb kiegészítő eszköz) teljes hossza a versenyző látóvonalában nem haladhatja meg a 2 cm-es hosszúságot. 

22.1.5.3. Az íjra szerelt irányzék, mint olyan segédeszköz, amely a célzást segíti és egyben az oldalirányú és magasság állítást is lehetővé téve, korrigálja a szél mozgását. A következő feltételeknek kell megfelelnie: • Az irányzékszár megengedett; • Egy távjelöléssel ellátott lemez, vagy szalag felszerelhető az irányzékra, emlékeztetőként, de semmilyen más segítséget nem nyújthat. • A száloptika üvegszálas, fénygyűjtő irányzéktüske lehet. Az üvegszálas száloptika teljes hossza meghaladhatja a 2 cm-t, azonban feltétel, hogy az egyik vége a versenyző látóvonalán kívül essen teljes kihúzásnál, amíg a versenyző látóvonalába eső rész nem haladhatja meg a 2 cm-t az  egyenes szakaszban, az elhajlás előtt. Teljes kihúzásnál csak egyetlen megvilágított célzópontot képezhet. Az üvegszálas száloptika méretét (hosszát) a cső („irányzékfej”) hosszától függetlenül kell mérni. 

22.1.5.4. Jelöletlen távokon az irányzék semmilyen része nem módosítható olyan célra, hogy azt távolságmérésre lehessen használni. 

22.1.6. Stabilizátor és forgáskompenzátor használata az íjon engedélyezett, azonban:

22.1.6.1. Nem szolgálhatnak: • segítségként az ideg megvezetéséhez; • Csak az íjhoz érhetnek hozzá; • Emellett nem veszélyeztetheti, s nem akadályozhatja a többi versenyzőt a verseny folyamán. 

22.1.7. Tetszőleges típusú vessző használható, amely megfelel a céllövő íjászatban elfogadott „nyílvessző” általános fogalmának és elvének, s amely nem okoz szükségtelen mértékű károsodást a lőlapokon, vagy a vesszőfogóban.

22.1.7.1. A nyílvessző vesszőtestből, vesszőhegyből, ajakból („nock”) áll, tollazással, s tetszés szerinti díszítéssel van ellátva. A vesszőtest maximális átmérője nem haladhatja meg a 9,3 mm-t. (A vesszőborítás értéke nem képezi az említett határértéket, amennyiben kiterjedése nem haladja meg a 22 cm-es értéket, a vesszőhegytől a vessző torkáig mérve - a nock helyéig, egészen a borítás végéig). A vesszők hegyei átmérőjükben nem haladhatják meg a 9,4 mm-t. Minden versenyző köteles a nevét, vagy a nevének a kezdőbetűit felírni a vesszőtestre. A verseny folyamán kilőtt összes vesszőnek, azonos mintázatúnak kell lenni, beleértve az egyforma tollazást, és a tollazás színét is, az azonos nock - okat, és az esetleges díszítést is. Jelző nock (elektromos vagy elektronikus kiszerelésű) használata nem engedélyezett.

22.1.8. Ujjvédő használata, kesztyű, tab, vagy szalag, illetve ragtapasz formájában az íj kihúzásához, és az ideg eloldásához engedélyezett, feltéve, ha nem tartalmaz olyan segédeszközt, amely segít a versenyzőnek az ideg kihúzásában, és eloldásában.

22.1.8.1. Az ujjvédőn ujjak közti távtartó használható, mely megakadályozza az ideg szorítását. Engedélyezett az ujjvédőhöz („tab”-hez) erősített álltámasz, vagy hasonló eszköz, ami az érintkezési pont („fix pont”) horgonyzását, rögzítését segíti. Az íjtartó kézen közönséges kesztyű, egyujjas, vagy ujjatlan kesztyű, vagy hasonló viselet hordható, de nem erősíthető az íj markolatához. 

22.1.9. Szemüvegek, távcsövek, valamint más vizuális segédeszköz használható a találatok ellenőrzéséhez, figyelembe véve az alábbiakat: 

22.1.9.1. Feltétel, hogy nem képezhetnek semmilyen akadályt a többi versenyző számára a lőállásban. 

22.1.9.2. Felírt (saját) szemüveg, lövésszemüveg, s napszemüveg használható, ezek egyike sem lehet mikrolencsés, vagy hasonló kialakítású szemüveg, valamint nem lehet rajta semmilyen, a célzást segítő jelölés. 

22.1.9.3. Amennyiben a versenyző a nem-célzó szemüveglencséjét le kívánja takarni, megteheti olyan módon, hogy azt teljesen lefedi vagy leragasztja, illetve szemkötő használható. 

22.1.10. Tartozékok megengedettek, az alábbi felsorolásban: 

22.1.10.1. Ideértve a karvédőt, a mellvédőt, az íjszíjat, a csuklószíjat, az övre csatolható, vagy a földre helyezhető tegezt. Megengedett a talpat, vagy egy részét megemelő eszközök használata, amelyek a cipőhöz vannak  erősítve, vagy attól különállóak, feltéve, hogy az eszközök nem képeznek akadályt a többi versenyző számára a lőállásnál, s nem lóg túl 2 cm-nél jobban a cipő szélétől. Engedélyezettek a karok rezgéscsillapítóinak használata (limb saver-ek), a széljelzőket (amelyek nem elektromosak vagy elektronikus kiszerelésűek), a lőállásban használt felszereléshez hozzá szabad erősíteni (például könnyű szalagok).   

C (csigás)

Bármilyen típusú kiegészítő eszköz használata megengedett, kivéve az elektromos, elektronikus kivitelű eszközöket, ezek alkalmazása nem veszélyeztetheti a biztonságot, és nem zavarhatja a többi versenyzőt.

22.2.1.    A csigás íj, amely átlövő típusú középrésszel rendelkezhet, illetve húzóereje mechanikusan változik az excentrikus csigakerekek, vagy körhagyó emelők rendszerének segítségével. Az íjat használatkor ideg(ek) tartják felajzott állapotban, amely közvetlenül vagy a két húrakasztó között feszül, vagy a segédkábelekhez van csatlakoztatva, vagy egyéb módon, az íj kialakításának megfelelően. 

22.2.1.1.  A maximális húzóerő nem lehet több, mint 60 lbs (#). 

22.2.1.2.  Kábelvédők („csúszkák”) megengedettek. 

22.2.1.3.  Hátsó merevítés, vagy osztott kábelek engedélyezettek, azzal a feltétellel, hogy nem érintkezhetnek folyamatosan a versenyző kezével, csuklójával, vagy az íjtartó karjával. 

22.2.1.4.  Bármilyen típusú ideg használható, amely tartalmazhat kiegészítőket, melyek az idegre felhelyezhetők, úgy mint ajakgöb, orrgöb, nézőke (peep hole), a nézőke rögzítője (elfordulás elleni eszköze), oldófül. Kiegészítők az idegre felhelyezhetők, úgymint ajakgöb, orrgöb, nézőke („peep hole”), a peep hole rögzítője (elfordulás elleni eszköze), oldófül stb. 

22.2.1.5.  A kifutó feltámasztási pontja nem helyezhető 6 cm-nél hátrább (belül), a markolat legmélyebb pontjától, torkától („pivot point”). 

22.2.2.    Húzáshosszjelző (hangjelzéses és/vagy vizuális) használható. 

22.2.3.    Irányzék szerelhető az íjra. 

22.2.3.1.  Amely a szél okozta lövéseltérés korrigálását, valamint a magasságállítást is segíti, valamint magában foglalhat vízszintezőt,  és/vagy nagyító lencséket, és/vagy prizmákat. 

22.2.3.2.  Az irányzék célzópontja üvegszálas célzótüske, és/vagy kémiai izzószál lehet (fluoreszkáló). A fluoreszkáló céltüskének olyan borítással kell rendelkeznie, hogy ez ne zavarja a többi versenyzőt. 

22.2.3.3.  Több tüskés irányzék csak azokon a versenyeken használható, ahol ezt külön jelölik. 

22.2.3.4.   Jelöletlen távokon, az irányzék semmilyen módon nem módosítható úgy, hogy azt távolságmérésre lehessen használni. 

22.2.4.   Elsütő használható, feltéve, hogy semmilyen módon nincs rögzítve az íjhoz. Bármilyen típusú ujjvédő használható. 

22.2.5.     A következő cikkelyekben felsorolt felszerelések használhatók:

 • 22.1.6.-os cikkely;
 • 22.1.7.-es cikkely;
 • 22.1.8.1.-es cikkely;
 • 22.1.9.-es cikkely; 22.1.9.1.-es cikkely; 22.1.9.2.-es cikkely; 22.1.3.-as cikkely;
 • 22.1.10.1.-es cikkely.

BB (barebow)

22.3.1. Tetszőleges típusú íj, amely megfelel a céllövészetben használt íj közös fogalmának, s amely részeit tekintve egy markolatból, egy középrészből (nem átlövő típusú), valamint két rugalmas reflex karból áll, amelynek minkét csúcsán húrakasztók, valamint az ideg vezetésére, s rögzítésére alkalmas hornyok vannak kialakítva. Az íj felajzásához az egyetlen ideg két végén lévő füleket beakasztjuk a karok csúcsain lévő húrakasztókba, s az ideget a hornyokba rögzítve, felajzzuk az íjat. Lövés közben az egyik kéz a markolatot tartja, míg a másik kéz ujjaival az ideget kihúzza, s oldja. A fent leírt íj, a kifutót leszámítva, csupasz kell, hogy legyen, nem rendelkezhet kiszögellésekkel, irányzékkal, vagy célzásra használható jelzésekkel, matricákkal, bemarásokkal, vagy rétegelt lemezeléssel (az íjablak belső részén), amelyek célzásra használhatók. A leajzott íj minden megengedett felszerelésével együtt keresztül kell férjen egy 12,2 ±0,5 mm belső átmérőjű körön. 

22.3.1.1.   Többszínű fényezéssel ellátott középrészek és márkajelzések a felső s alsó karok belső oldalán, vagy a középrészen megengedettek. Amennyiben az íjablak belső oldalán lévő színezés olyan kialakítású, hogy önmagában a célzást is elősegítheti, úgy ezt a területet le kell ragasztani. 

22.3.1.2.   Hátsó merevítéssel ellátott középrész használata engedélyezett, feltéve, hogy az nem érintkezhet folyamatosan a versenyző kezével, vagy a csuklójával. 

22.3.2. Az ideg tetszőleges számú szálból állhat. 

22.3.2.1.   Az ideg különböző színű idegszálakból állhat, s a célnak megfelelően kiválasztott anyagból készülhet. Az idegen lehet középbandázsolás, könnyítésül a húzó kéz számára, valamint egy göb, amely egy további segédgöbbel, segédbandázzsal egészíthető ki, a vessző ajkának (nockjának) az idegen lévő pontos beillesztését elősegítendő; amennyiben szükséges, egy vagy két segédgöb felhelyezhető az idegre. Az ideg két végén található füleket a karok csúcsain lévő húrakasztóba akasztva, s az ideget a hornyokba rögzítve, az íjat felajzottnak tekintjük. Sem ajakgöb, sem orrgöb, mint segédjelzés, nem engedélyezett. Az ideg középbandázsa nem végződhet egy vonalban az íjász feszített íj melletti látóvonalával. Az ideg semmilyen módon nem nyújthat vizuális segítséget a célzásban átnéző („peep-hole”), jelzések, vagy bármilyen más segédeszköz alkalmazásával. 

22.3.3. Kifutó, amely állítható típusú:

22.3.3.1.  Egy állítható típusú, nyomópontos, vagy nyomólemezes használható az íjon, feltéve, hogy nem nyújthat a célzáshoz további segítséget. A feltámasztási pont nem helyezhető 2 cm-nél hátrébb (belül) az íjmarkolat legmélyebb pontjától, torkától („pivot point”). 

22.3.4. Húzáshosszjelző („kattintó”) nem használható. 

22.3.5. Arc- és húrmértékes célzás engedélyezett. 

22.3.6. Stabilizátorok használata nem engedélyezett.

22.3.6.1.  Forgáskompenzátor, amely az íjhoz erősített, engedélyezett, feltéve, hogy nem tartozik hozzá stabilizátor.

22.3.6.2.  A középrész alsó feléhez súly(ok) adhatók. Minden súly, függetlenül annak alakjától, közvetlenül a középrészhez csatlakoztatható rudak,hosszabbítók, szögben álló csatlakozások, vagy rezgéscsillapító eszközök nélkül.

22.3.7.  Vesszőből bármilyen típusú használható, feltéve, hogy megfelel a céllövészetben használt „vessző” szó fogalmának és elvének, valamint hogy ezek a vesszők nem okoznak szükségtelen mértékű károsodást a célokban.

22.3.7.1.  Egy vessző egy vesszőtestből, vesszőhegyből, tollazásból, s a szükséges díszítésből áll. A vesszőtest maximális átmérője nem haladhatja meg a 9,3 mm-t. (A vesszőborítás értéke nem foglaltatik benne az említett határértékben, amennyiben kiterjedése nem haladja meg a 22 cm-es hosszúságot a vesszőhegytől a vessző torkáig mérve – a nock helyéig, egészen a borítás végéig.) A vesszők hegyei átmérőjükben nem haladhatják meg a 9,4 mm-t. Minden versenyző a vesszőit a saját nevével, vagy nevének kezdőbetűivel köteles ellátni a vesszőtesten. Minden versenyen kilőtt vesszőnek egyformának kell lennie tollazásuk mintáját és színét is, nockjaikat s a díszítést tekintve. Jelző nock („tracer”, elektromos vagy elektronikus világító nockok) használata nem megengedett. 

22.3.8.   Az ujjak védelmén az ujjbegyvédő, vagy ujjbegyragasztás, kesztyűk, tab-ek, vagy szalagok használatát értjük, mint megengedett ujjvédőket, azt kivéve, hogy egyik sem foglalhat magában semmilyen olyan eszközt, amely segítséget nyújthat az ideg kihúzásához, vagy oldásához.

22.3.8.1.  Az ujjak közti elválasztó, mely az ideg szorítását hivatott megelőzni, az érintkezési pont („fix pont”) biztosítása céljából engedélyezett. Az öltéseknek („stiching”) színükben, méretében, formájában, s egymás közti távolságában megegyezőknek kell lenniük. További jelzések és jegyzetek nem megengedettek. Az íjtartó kézfejen közönséges kesztyű, egyujjas kesztyű vagy hasonló viselet hordható, de az nem erősíthető az íj markolatához.

22.3.9.   Szemüvegek, teleszkópok, s bármilyen vizuális segédeszköz a találatok ellenőrzésére:

22.3.9.1.  Feltétele, hogy a többi versenyzőt ne akadályozza a versenykörnyezetben.

22.3.9.2.  Orvos által felírt szemüvegek, lövésszemüvegek, s napszemüvegek viselése engedélyezett. Ezek egyike sem tartalmazhat mikrolencsét, vagy hasonló eszközt, nem tartalmazhatnak olyan jelöléseket, melyek a célzást elősegíthetik. 

22.3.9.3. Amennyiben a versenyző a nem célzó szemét szeretné lefedni, úgy teljesen le kell azt takarnia, vagy ragasztania, vagy használhat szemkötőt.  

22.3.10.   Kiegészítő felszerelés használata engedélyezett:

22.3.10.1. Ideértve a mellvédőt, a karvédőt, az íjszíjat, az övön hordható, a hátra rögzíthető, vagy a földön tartott tegezt. A talpemelő eszköz, amely a cipőhöz csatolható, vagy annak bármely részét képezi, vagy attól független, megengedett, feltéve, hogy ez az eszköz nem akadályozza a többi versenyzőt a lőállásban, vagy több, mint 2 cm-re túlnyúlik a cipő oldalán. Limb saver-ek a karok csillapítására engedélyezettek.

HU (vadászcsigás)

Bármilyen típusú íj használata megengedett, irányzékkal vagy anélkül. Lőhetnek oldógéppel, íjászkesztyűvel, tabbel, vagy csupaszkezes oldás engedélyezett. Amennyiben irányzékkal lőnek, 5 rögzített tüskénél nem lehet több felszerelve az irányzékra. Stabilizátorok, oldalstabilizátorok hossza nem lehet több 12 colnál, az íj csatlakozási pontjától mérve. Overdraw (maximum 2 col), nézőke, vízszintező használata engedélyezett. Tüskevilágítás használható.

TR-RB (vadászreflex)

Bármilyen típusú vadászreflex íj használható, amelynek középrésze jellegében fából készült, az íj bármilyen anyagú, gyárilag beépített illesztést és laminálást tartalmazhat.

Elsütő, irányzék, stabilizátor, hozzáadott súly nem használható. Íjászkesztyű, tab használata, vagy szabadkezes oldás engedélyezett.

Lövéskor a mutatóujjnak érintenie kell a nockot. Húrmértékes célzás tilos. Húzáshossz jelző az íjon nem használható.

Nem lehet jelölés az íjablakon, vagy annak közelében az idegen, vagy az íjon, amely a távolságbecslésre adhat lehetőséget, vagy a célzásban referenciapontként szolgálhat. Az olyan kifutók, mint a T300, NEET, Hoyt Hunter, Bear, vagy hasonló típusú kifutók használata megengedett.

TR-LB (longbow)

Bármilyen típusú longbow íj használható, amennyiben a következő előírásnak megfelel: az íj felajzott állapotában az ideg csak a húrakasztónál érintheti az íjat. Nem használható oldógép, irányzék, stabilizátor, illetve hozzáadott súlyok. Íjászkesztyűvel, tab-bal, vagy szabadkézzel kell oldani. Lövés közben a mutató ujjnak érintenie kell a nockot. Húrmértékes célzás nem engedélyezett. Nem használható húzáshosszjelző az íjon. Tilos olyan jelölések alkalmazása az íj ablakában, vagy annak közelében, az idegen vagy az íjon, melyek távbecslésre adnak lehetőséget, vagy célzást segítő referenciapontként szolgálhatnak. Csak fából készült vesszők használata engedélyezett.

PB-HB (pusztai)

A primitív íj kategória íjai - egy darab fából készülnek (engedélyzett az íj inakkal való rögzítése, bandázsolása), azonban az íj nem rendelkezhet kifutóval és nem lehet ablakos kiképzésű.

A lovas íj szimmetrikus, összetett reflex íj. Az íj markolata is szimmetrikus, és legkevesebb 15 mm szélességű. Az íjon ablakos kiképzés nem engedélyezett. Az íj felajzott állapotában az ideg az íj szimmetrikus középvonalában fut végig, a felajzott íj teljes hossza nem lehet több, mint 1,6 m.

A fent leírt íjakhoz engedélyezett az íjász kesztyű,vagy tab használata. lövés közben a mutatóujjnak hozzá kell érnie a nockhoz. Húrmértékes célzás használata nem engedélyezett. Tilos bármilyen típusú húzáshossz jelző használata az íjon. Csak fa vesszők használata engedélyezett.

Lövés szabályai

 • A felnőtt és utánpótlás korú versenyzők együtt lőnek,
 • Minden íjász 3 vesszőt lő ki a célra körönként,
 • A 3 lövés leadására 120 mp áll rendelkezésre.

Eredményjegyzés

A versenyzők eredményét beíró lapon kell rögzíteni. Ennek a következőket kell tartalmaznia:

 • a verseny megnevezését,
 • a verseny időpontját és helyét,
 • a versenyző nevét,
 • a versenyző egyesületét,
 • a céltábla számát és betűjelét,
 • a lőtávot,
 • a versenyző kategóriáját,
 • a találatok értékét,
 • az X-es találatok számát,
 • a tízes találatok számát,
 • az összesített eredményt,
 • a versenyző és a beíró aláírását.

 

 • Amennyiben lőállásonként több, mint két versenyző versenyez, kötelező a kettős beírás (kivéve a gyermek korosztályban).
 • Amennyiben egy lőállásban egy versenyző lő, az eredményjegyzés a szomszédos lőállásban lövő versenyzőkkel együtt történik.
 • Kettős beírás esetén, amennyiben a két lapon eltérő találatok szerepelnek, az alacsonyabb érték lesz a hivatalos eredmény.

Egyéb előírások

 • A pályát a Magyar Terem és Pályaíjász Versenyszabályzatban leírtak szerint kell építeni.
 • A DDR Pályaíjász Bajnokság kültéri versenyei olimpiai rendszerű rangsorolóval (olimpiai 2×70m, csigás 2×50m, stb.), kiesős fordulók nélkül kerülnek megrendezésre,
 • A versenyek zavartalan levezetése és elhúzódásának megakadályozása a versenybírók feladata. Ennek érdekében a vezetőbíró verseny közben is alkalmazhat változtatásokat, többek között a lövések sorrendjén, a lőlapok elrendezésén, egyszerre lövethet olyan csoportokat, melyek az előírások szerint külön-külön álltak volna a lőállásba.

A rendező egyesületekre vonatkozó szabályok

A Versenyrendező Bizottságot (VRB) a rendező egyesület állítja fel. Felelős vezetőjének nevét és elérhetőségét a versenykiírásban fel kell tüntetni.

 • Feladata:
  • verseny engedélyeztetése,
  • pálya biztosítása,
  • versenykiírás elkészítése,
  • beérkezett nevezések feldolgozása,
  • verseny és eredményhirdetés lebonyolítása.
 • Kötelesek a kiírásnak megfelelő időben elkezdeni a versenyt. Késő versenyzőkre nem várhatnak.
 • A sorozatban szereplő versenyeken a rendező egyesület által meghatározott díjazás kerül kiosztásra, mely minimálisan: minden kategóriában érem, oklevél. Minden díjat csak személyesen lehet átvenni!
 • Minden verseny után a rendező egy héten belül elküldi a versenybizottságnak az eredményeket. A versenybizottság összesíti és nyilvánosságra hozza az eredményeket a Régió honlapján.
 • A rendező az esetleges fegyelemsértésekről, sérülésekről, óvásról leírást küld a vezetőségnek.

A bajnokok díjazása

 • A rendező tagegyesületek minden versenyző után 100 Ft-ot elkülönítenek. Ezen felül a Régió vezetősége a MÍSZ támogatásból 8000 Ft/verseny összeget biztosít a díjazásra.

A bajnokságon való részvétel ösztönzése

 • A bajnokságon való részvétel ösztönzésére a Régió vezetése szponzori keretből az utolsó fordulót követő díjkiosztó alkalmával értékes nyereményeket sorsol ki a bajnokságban résztvevő versenyzők között. A sorsoláson való részvétel feltétele, hogy a versenyző a bajnokság mindhárom fordulóján részt vegyen. A fordulókban elért eredmény nem befolyásolja a sorsoláson való részvételt.

A versenyzők, kísérők kötelességei

 • Előnevezéskor mindenki köteles a születési évét feltüntetni, kiemelten a korosztályos versenyzőknél.
 • A versenyzők kötelesek a szabályokat betartani, csak a szabályokban előírt felszereléssel versenyezni. A versenybíró - aki a rendező egyesület által megbízott személy - a versenyek alatt folyamatosan ellenőrzi a szabályok betartását, megvédve a résztvevők zavartalan küzdelmét. Az esetleges szabálytalanságokért, vagy a nem megfelelő felszereléssel való versenyzésért pontlevonással, súlyos szabálytalanság esetén a versenyből való kizárással büntethet.
 • Nem használható elektronikus kommunikációs eszköz (pl. mobiltelefon) a versenypályán.

Egyebekben a versenybizottság dönt, az érvényes Magyar Terem- és Pályaíjász Versenyszabályzat rendelkezéseinek figyelembevételével.

Jó versenyzést kívánunk!

2017. március 9.

Versenybizottság

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31